Kotkompression

Googlar lite om mitt tillstånd och det låter inte bra.


Varje år inträffar cirka 15 000 kotkompressioner i Sverige och de allra flesta orsakas av benskörhet (osteoporos). Frakturen behandlas med smärtstillande läkemedel och patienterna får också råd om fysisk aktivitet.

När den första perioden av intensiv smärta lagt sig blev patientgruppen först bättre, men många blev sedan sämre igen. Ett år efter skadan hade mer än två tredjedelar mycket svår eller svår smärta. Smärtan är fullt jämförbar med den som diskbråckspatienter upplever precis före operation.

– Avhandlingen visar tydligt att den behandling och de råd som hittills getts till patienter med en kotkompression inte på något sätt är tillfredsställande. Vi måste hitta ett helt nytt sätt att ta hand om och utreda de här patienterna, säger Tommy Hansson.

Kotkompression
Kotan ”kollapsar”, plötslig smärta ofta från nedre delen av bröstryggen. Svårt med uppresningar, hosta, nysa.

Behandling, TENS eller akupunktur i smärtlindrande syfte, skadan
spontanläker på ca 3 månader.



Kotkompressionsfrakturer kan se ut på olika sätt. Om traumat gör att endast den anteriora delen av kotan krossas är det en s.k. "kilfraktur". Då är mellandelen på kotan intakt och kan fungera som ett gångjärn. Detta gör att ryggradens längd förkortas anteriort men inte posteriort och ryggraden böjs framåt och blir kyfotisk. Om det i stället är en s.k. explosiv fraktur bryts hela kotan.

Hos individer med friskt skelett uppstår kotkompressioner/ryggradsfrakturer endast vid kraftigt trauma.

Kotkompressioner kan i ett senare skede ge komplikationer såsom: - förstoppning - långvarig inaktivitet - djup ventrombos - ökad osteoporos - fortlöpande muskelsvaghet - förlust av självständighet - kyfos och längdminskning - trångt för inre organ - andningssvårigheter - långvarig smärta - lågt självförtroende - emotionella och sociala problem - dödlighet



Nu vet jag varför jag är så framåtlutad, jag undrar om jag har blivit kortare.

Kommentarer
Postat av: J

Komplikationer: dödlighet, nog för att du är ganska så fantastisk men var du odödlig innan? =)

2010-12-10 @ 16:44:36
URL: http://mittimellan.blogg.se/
Postat av: Catta

Ja, en kotkompresson är inte speciellt kul! och tens och aku är som sagt i smärtlindrande syfte, men observera att skadan spontanläker på 3 månader, skaffa en bra sjukgymnast så ska du se att det ordnar sig=)



Lycka till!

2010-12-11 @ 20:00:40
URL: http://skildrandetankar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0