Gott Nytt År


Önskar hela lilla familjen.

Hipp hipp hurraaa



Han till höger fyller år idag.

Grattis

Hemma

Nu är vi ortfarande trötta men hemma. Det är tyst och skönt att vara hemma. Vi har haft en underbar semester. En hektisk men fantastisk resa. Laddar över bilder nu. Funderar på hur jag ska lägga upp dom. Dag för dag eller varje upplevelse för sig. Bilder kommer, jag måste bara sortera dom först.


En bild från Eiffel, det var svinkallt där så vi åkte inte högst upp.

En bild



Tanken var ett par men nätet här är inte okej.

Xmas

God jul. Vi firade dagen på Disneyworld. Fantastiskt!
Nu säger vi god natt.

Hoppas att ni har haft en underbar dag.

God Jul

Vi irrar bara runt nu. Allt är packat och klart(förutom det som måste användas imorgon). Ska småstäda lite och sedan ta mig ett hett bad. Imorgon är det jobb 6-14 efter det på banken och sätta in och sedan ta ut pengar i annan valuta. Sedan ska jag plocka upp resten av familjen och påbörja resan ner mot Skavstaflygplats. Det kommer att bli en riktigt jobbig dag och natt men det får funka.

Vi säger God Jul nu.


Vi har självklart med oss en dator, för att underlätta resor mm(läs blogga). Så det finns risk att det dyker upp ord från Paris.

Vi har med oss en systemkamera, en vanlig digitalkamera och videokameran så det lär tas bilder. Hoppas bara att jag och Johans systemkamera kommer överens. (Kolla in Johans bilder.)

God Jul.

Tavla

Vi fick en skitfin tavla av Sandra.



Jag hade hoppats på att vi skulle få en sån.

Kolla på fler fina bilder här.


Mommotomte

Han trodde iaf på tomten i ett år. När mormorn kom in sa han: "Mommo ta av dej masken".








Vi firade jul idag eftersom att vi alla ska fira på olika håll.

Tack för en underbar dag och för fina klappar.

Årets pepparkakshus


Årets pepparkakor




Årets gran


Den ser ut som den brukar men har ett par rosa bollar som bara blir färre och det är bara jag som river sönder dom.
Den har bara 6 fungerande lampor så det blir att köpa nya nästa år.

Mama

Rocky skrev Mamma idag, eller Mama. Oj så glad jag blev!

 
Sedan råtade han över det. Men jag har iaf bildbevis!

Var tog kvällen vägen

Vet inte vad som hände, vi tog ett bad. Nu är det nästan natt.

Imorgon ska det tvättas och packas.

Helt plötsligt tog allt mitt smink slut, det betyder att jag måste till stan imorgon. Tror inte att vi blir ensamma.

Lite tvätt och lite stök sedan stänger jag ögonlocken för idag.

Trevlig helg.

Avklarad torsdag

Dagen började med försovning. Började 12.30 och vi vaknade 11.45. Man kan inte använda Rocky som väckarklocka helt enkelt. Lagade mat som jag inte hade tid att äta. Kom lite sent till jobbet. Farmorn är sjuk så pappa fick rycka in som dagmamma. Jobbade sent och om jag inte har gjort fel i kassarapporten blir jag förvånad(oj så dåligt jag mår över att det blev fel, tror att det blev fel). Ishal hämtning på det.

Dagen är nu avkalad och om fyra dagar har resan startat.

Nattaktiv

Tjuvtvättar för fullt.

Älskar mina UGGs, ordentligt sköna. Dom var en storlek minde än i Traderabeskrivningen och tur var det.

Känner mig lugn och lycklig ikväll

Alla klappar är inslagna

Disken är diskad

Det andra paketet som jag hämtade hade ett oväntat snyggt innehåll.



När vi skulle åka och hämta paketen hittade vi en översnöad Volvo på parkeringen. All snö som låg på taket på den nybyggda byggnaden hade rassat ner, över bilen och bakom bilen. Vi skottade i 30 minuter innan den tunga snön var borta. Tur att ingen stod vid bilen när allt rasade för då hade man nog inte mått bra nu. Ska ringa hyresvärden imorgon. Hoppas på ett nytt garage.

Nu ska leksaker plockas.

Trötter

När man inte kan sova på nätterna får man göra det på dagarna. Har svårt att sova, jag vaknar timmar före jag ska stiga upp och sover jätteoroligt. Så här förstörd har jag aldrig varit innan en resa. Resa till storstad med barn känns läskigt och att jag inte har koll på någonting eftersom att jag inte har bokat eller fått planera nåt är jobbigt. Inte ens listor har jag skrivit.

Kursen igår var inte kul och sjukt lång tid tog det. Kom sent till lilla julis och fick många paket. Jag fick en väldigt godluktande parfym! Behövligt, använder sällan parfymer eftersom att jag har tröttnat på dom jag har.

Nu ska vi bege oss till Ica och hämta paket. Kan det vara min julklapp till mig själv?

Förövrigt har jag röda ögon som svider och kladdar.

Paris

Oroligheterna i Paris känns inte kul. Om en vecka är vi där. Hoppas att parisarna gör som dårarna vill så att det blir lugn och ro. Jag kan inte uttala mig om någonting eftersom att jag inte har nån aning om vad som händer i Afghanistan eller vad Frankrikes president eller vad trupperna gör där. Men jag vill njuta av ett fint och fridfullt Paris.

Resfebern tilltar och sovtimmarna blir färre.

Körkort

Vet att vissa flickor som jag ska jula med läser här. Jag kommer att bli sen. Ska på körkortshandledarkurs. Den börjar kl 17 och pågår några timmar. Jag gör det inte frivilligt, jag vill inte övningsköra med min karl, det ska Östgård göra,. Vill inte veta hur förbannade vi skulle vara på varandra om jag skulle lära han som vet allt hur man kör bil. André tror att han ska få övningsköra ner till Skavsta, det är därför det kom så plötsligt. Jag är livrädd när jag åker bil, jag kör ju alltid. Det spelar ingen roll vem jag åker med, känns alltid som att man sitter i diket när man sitter bredvid. Jag är nervös.

Man får handleda när man är 24, det visste jag inte.

Och Jessica, du måste påminna mig om jackan.

Pepparkakor och pärlplattor

En fullrulledag. Sprungit på stan och handlat 12 klappar. Alla till lilla julis imorgon. Sedan en sväng till solbacken för lite av varje handling. Ikväll har vi pärlplattat, bakat pepparkakor och slagit in julklappar. Nu ska allt stökas bort, mattan ska tvättas och jag ska oxå bli ren.

Tips:
Rusta har fina julklappspapper.

Koppel

Är vaken, är i en "jagharliteförmycketatttänkapåperiod".Ser på tv om flygplanskrascher(inte lugnande men det var iaf ett Air Franceplan som störtade, nån som har koll på Ryanairs störtningsstatistik?).

Vet inte varför men Gogglade på barnkoppel. Fanns att köpa på tradera för ett tag sedan. Kan det vara en bra idé?

Går att läsa mer om HÄR.




BbbbBingolotto

Vi spelade Bingolotto ikväll, bara treansbingo. Vi var nära men ingen vinst, trodde vi. Rättade lotten nu och vi vann tydligen en ny lott på treansbingo. Jag är helt säker att hon aldrig sa Olof sextio, sexa nolla.

Jul i Frankrike

Jultraditioner sitter ofta djupt inrotade i oss.

Det krävs inte stora avvikelser för att vi ska tycka att "så här ska det väl ändå inte vara". Barndomens jular var nästan alltid bäst. Och tänk på vädret. Massor av snö och tomtar som såg ut som tomtar ska göra.

Men hamnar du plötsligt i andra länder i Europa så är julen annorlunda.

Traditionerna skiljer sig åt även om vi bara förflyttar oss till ett land som exempelvis Frankrike. Ett land i EU inte långt bort från Norden.

I Frankrike varierar jultraditionerna beroende på var i landet du bor. Större regionala skillnader finns än i Sverige och man kan inte säga med bestämdhet hur fransmännen firar jul och vad man äter utan att tala om var i landet man menar.

Här i Sverige anser vi att julen kommer med första advent. Medan den i Frankrike börjar den 6 december då man firar det katolska helgonet Sankt Nicholas. Julfirandet är påtagligt en del av den katolska tron.

På Sankt Nicholasdagen får barnen en liten present. Sankt Nicholas är en stor del av den religiösa traditionen och han är barnens, sjömännens och de fattigas helgon. Sankt Nicholas föddes i en välbärgad familj och uppfostrades som kristen. När hans föräldrar dog ägnade han sitt liv åt att hjälpa de fattiga och han spenderade alla pengarna han ärvt på dem.

Sankt Nicholas dog den 6 december år 343. Och det är dagen han dog som fransmännen firar.

En välkänd historia som brukar berättas i Frankrike till julen handlar om en fattig man som hade tre döttrar. Då mannen inte hade pengar till hemgift för döttrarna riskerade de att förbli ogifta och sålda som slavar.

Men vid tre olika tillfällen dök mystiskt nog en säck guld upp som kunde användas till hemgift för var och en av flickorna.

Det sägs att guldsäckarna kastades in genom ett fönster och att de landade i strumpor eller skor som stod framför elden för att torka över natten.

Därför har man som tradition att barnen på julaftonskvällen ställer sina skor eller hänger upp sina strumpor framför eldstaden eller under granen. 

Julafton den 24 december arbetar man inte i Sverige, men för fransmännen är det en helt vanlig arbetsdag. Men på natten mellan den 24:e och den 25:e brukar många gå till midnattsmässan. De mindre barnen får inte följa med utan går i stället och lägger sig.

Men innan man går till midnattsmässan äter man en väldigt sen middag som kallas "le reveillon de Noël" som betyder juluppvaknandet. Denna julmåltid har rätter som skiljer sig åt mellan de olika regionerna i landet. Vanligtvis serveras dock kalkon med kastanjer, skinka, gås, fläskstek, kyckling, fisk, ank- och gåslever och hos många är ostron en viktig del av julmiddagen. Till dessert äts oftast en traditionell julkaka som kallas "la bûche de Noël", julstubben. En slags rulltårta som dekoreras så att den ser ut som en trädstam och den här traditionen har sina rötter ända från medeltiden.

Förutom den kaloririka rulltårtan äter fransmännen otroligt mycket sötsaker under julen, men ganska annorlunda julgodis om man jämför med det vi är vana vid.

Man äter till exempel chokladtryffel, glaserade kastanjer och fikon i marsipan!

I Frankrike åker inte tomten runt och delar ut julklappar själv utan han har sällskap av sin medhjälpare Père Fouettard, som hjälper tomten Père Noël att kontrollera hur barnen har skött sig under året som gått. Medan barnen sover, kommer jultomten och lägger godis eller någon julklapp i barnens skor som sedan ställs fram innan resten av klapparna läggs under granen.

På juldagsmorgonen öppnar barnen sina julklappar så fort de vaknar.

Förr i tiden fick de vuxna sina julklappar först på nyårsafton men nu för tiden får även de vuxna sina klappar på juldagen.

Julen i Frankrike är kortare än i Sverige och den 26 december är det åter vardag i Frankrike.

Monsieur Dan Dupont Olsson


To do till veckan

- Hämta pass
- Hålla tummarna för att vii ska få vara friska i minst två veckor
- Fixa Euros
- Julklappar
- Låna bil
- Fixa barnvakt

- Panta
- Köpa skivor till filmkameran
- Ladda allt
- Fixa resväskor
- Resemusik
- Underhållning till lillen
- Baka
- Tvätta
- Städa
- Packa
- Handla saker som måste med
- Planera
- Skriva listor
- Jobba
- Fixa dörren
- Fixa bilbarnstolen
- Jula
- Glögga



mine

När dojorna är här ska jag avsluta mitt traderakonto. Det blev inget av mina säljartankar. Köpartankarna är för starka. Jag råkade sitta vid datorn och se att det endast var 12 minuter kvar. Jag satsade högt och vann. Jag är nöjd. Jag var så säker på att nån tönt skulle buda när det var en minut kvar så direkt när det plingade i inboxen la jag ett bud men tjoho det var ett vinnarmail.


Vi klarade det

Vi är kanske inte helt krya men vi har klarat oss igenom det värsta. Kroppen är trött, lungorna värker och mat har jag inte lyckats stoppa i mig ännu. Jag kan inte ens öppna kylskåpet. Coca-cola kommer jag att hålla upp med ett bra tag men jag är grymt sugen på apelsinfestis.

Det är prick en vecka sedan jag var på jobbet och jag har så dåligt samvete, vet inte varför. Jag vet ju att allt rullar på som vanligt utan mig, självklart har dom det mycket tråkigare men det känns knasigt att vara hemma från arbetet även fast man är sjuk(dödssjuk).

Den senaste veckan har jag mått sämre än efter kejsarsnittet(mådde iofs bra efter det) och efter den brustna blindtarmen(då mådde jag risigt!). Att må dåligt och vara vaken hela nätterna med sjuka pojken och sedan själv drabbas av kaskadkräkningar var 10nde eller 20nde minut, tuppa av på toan och på golvet, lära sig att man får ligga ner några sekunder extra om man hela tiden håller koll på skurhinken och gå eller krypa till toaletten samtidigt som man kräks. När kräkningarna lugnade ner sig kom febern och värken. Hade sån värk i alla leder att jag mestadels låg i badkaret. Till slut var jag så pigg att jag kunde ta mig till köket och knapra lite piller.

Hade tänkt åka och handla samma dag som vi blev dåliga, det blev självklart inte av. Vi är utan allt just nu. Att borsta tänderna med ByggareBobtandkräm i en kräkvecka känns inte kul. Det värsta är att vi inte har ett endaste ljus kvar. Lampor har oxå gått sönder och julgranen ser ynklig ut med sina fyra fungerande ljus. Måste handla! Inte idag, inte imorgon men kanske en annan dag.

På söndag börjar jag jobba igen, måndag är jag ledig och ingen julklapp är kirrad.

Det är konstigt att folk slutar läsa mig blogg när jag är sjuk.

Tack till mor min som har dumpat mat, frukt, tidningar och resorb i trappuppgången.


Svårt att veta

Fick idag en knepig fråga...


"Mamma, vad tänker jag på?"


Time to say goodbye

Just nu känns det inte som att jag kommer att överleva detta.


"Vinterkräksjukan uppträder hastigt
med illamående. Oftast kommer första
kräkningen fem minuter senare. Den
sjuke drabbas av huvudvärk, feber,
magont och yrsel. Till detta kommer
svåra diarréer och kaskadkräkningar var
femte minut. Kräkningarna kommer långt
nerifrån tarmarna och de flesta svimmar
under kräkningarna. Ingen medicin finna
och heller inget vaccin. Att skydda sig
mot smittan går inte heller. Sjukdomsförloppet
med diarréer och kräkningar varar fem dygn"



Året i bilder
























En bild för varje månad, oj vad det här året har gått fort.

Hjälp

Hur får man ett slut på detta elände? Den här natten kommer att se ut precis som natten mot söndag förutom att jag är ensam hemma så jag kan inte springa och tvätta stup i kvarten. Jag är trött, arg, ensam, tjurig och ledsen. Ska sjukdomen försvinna av sig själv eller kan man skura bort den?

Jag mår inte jättebra men jag kräks inte som lillemannen gör, i min mage har jag konstant smärta istället och jag vaknar på nätterna av att jag ligger och sväljer saker som har kommit upp.

Nalle blev träffad den senaste omgången

Imorgon ska jag försöka ta mig till apoteket och köpa handsprit.

In my face

Rocky har kräkts idag, dom två första efter att jag visade honom vad vi skulle äta. Efter den andra gick vi och badade, fick för mig att vi skulle bli friska och rena då. När vi nästan var färdiga ringde det och jag sprang och svarade, när jag hoppade i badet igen fick jag en otrevlig överraskning. En spya i mitt ansikte. Han blev ledsen och ville att jag skulle hålla honom, då kräks han igen över min rygg. Där satt vi i ett bad med spyor. Vi kunde inte kliva upp eftersom att vi var nerspydda, vi kunde inte sitta kvar eftersom att vi badade i det vi badade i. Vi hoppade upp och duschadeen gång till på golvet. Nu sover han och jag sitter här och luktar fortfarande kräk.

Trevligt.

Astrid

På Maxi får man en film, Astrids Jul. Så mysigt! Vi ligger på golvet och kramas. Vi tar en paus från blöjbyten, alvedonsuppar och mattvång.

Rörigt

En ny spya kom just, jag som trodde att det var över. Vi har börjat städa här hemma. I alla rum har vi dragit fram sånt som vi har rensat mellan magknipen. Nu liggen pojken och sover och jag är sjukt kaffesugen så jag har gjort mig en kopp snabbkaffe. Lite här och där ligger sånt som har tvättats och lite här och där ligger sånt som ska tvättas. Jag önskar mig lite sömn.

Feber & tvätt

Nu har magsjukan gått över till feber. Pojken har just gått och däckat i sin provisoriska bäddning. Det blev sen läggning eftersom att han sov mellan 14 och 20.Jag har tur, imorgon är tvättstugan ledig en stund. Och jobba får jag inte. Nu ska jag gå ner med lite äckligt till tvättstugan.


Hoppas att ni har haft en trevlig första advent.







Årets stake är klar. Lite mer ris kanske kommer att plockas.

Julgransterapi

Vi har plockat upp julgranen och pyntat den för att slippa tänka på annat. I år har ett par rosa bollar smygit sig in i granen. Jag fick bolarna för en massa år sedan av min morfar och mormor jag sa åt Rocky att vara försiktig och han var jätteförsiktig, men jag tappade sönder flera bollar.

Ny dag, nya tag.

Efter en helt sjuk natt mår lilleman bättre. Jag började dock kräkas när han slutade och kroppen känns mörbultad. Det lukat sjukt här hemma. Men vi har fått hem en påse med prylar som förhoppningvis får oss att må bättre.



Nu har den hittat hit..

...magsjukan


Sitter just nu och hoppas att det bara är en tillfällighet att jag har mått illa och haft ont i magen halva dagen.
Två omgångar har drabbat lillsängen och lillpojken, den första fyllde kontaktuttaget som sitter under sängen.
Vid rengöringen fick jag mig en kyss, men hur ska man få det rent?
Två skrubbningar i badkaret har han varit med om senaste timmen, under första doppet somnade han och slog huvudet.
 Har lärt mig att man inte ska bädda med allt mjukt man har kvar eftersom att det kommer mer.
Jag luktar spy och sitter och sväljer hela tiden eftersom att jag inte vill att magsjukan ska besegra mig.


Väntar på nästa omgång, ska snart gå ner och tjuvtvätta.
Två sopsäckar fulla med sängprylar står och väntar i hallen.

Önskar er en trevlig lördagsnatt.

En sväng på stan

Ibland tar vi en tur på stan med mormordern. Turen går aldrig snabbt. Vet inte hur många timmar vi har spenderat på stan idag och ändå har vi inte fått någonting gjort. Julklappar blev det inte. Men jag fick mig en kjol. När jag tog på mig kjolen sa R:"Mamma ser ut nästan som en pinsessa" Trevlig pojk det där. Han fick en vintermössa och en tomtedräkt av mormodern.




Bra deal

Herrn i huset har spelat bort pengar mitt i allt sparande, som kompensation ska jag få köpa ett par skor.
 Bra deal!


Svarta eller grå?


Julen 07







Känner att julgranen kanske ska flytta upp några våningar på söndag. Känner oxå att vi skippar julgardiner i år. Känner även att det där bordet inte är lika shiny längre.

Känner inte att det är 17 dagar kvar till vi reser mot Paris

Bra skit

En bra dag

+trasig kaffemaskin
+vattengympa
+jättebra överraskningsnyhet
+tårta
+Karro
+strömavbrott
+Karro
+Hem till myspysig och trött pojke

-Lite krånglig morgon
-Synfel, har måstat vara glasögonorm i två dagar nu.

Nyheten är bra det ska firas med ett glas vin, omedelbums.

Inbjudan

Öppnade datorn och vad hittar jag? Jo en inbjudan till luciamorgonsfika med barnsång på dagis. Mammahjärtat blev överlyckligt.



Vad ska min pojke få vara?

Luciagubbe, tomte eller pepparkaka?



Skrik

Har fått ett kolikbarn på äldre dar. Vet inte vad det var med pojken ikväll men tokig var han. När det var läggdags skrek han direkt jag lämnade honom. Jag provade med allt från ligga i sängen till ignorering. Varenda gång jag kom in i rummet och frågade hur det var svarade han: "Ag tommer inte ihåg".
Efter en timmes konstant skrikande kom han på vad som var fel, det var fel färg på tutten. Den han ville ha hade kan "kastat bort" och när jag frågade var han hade gömt den svarade han:"Ag tommer inte ihåg".


Men jag tror att jag ska bära över honom till storsängen nu. Blir så ensamt annars.


Julmusik

Låtar som spelas om och om och om på Ängesvägen

Julegris

Idag känner vi det. Julen är nära. Snön öser ner(som den har gjort ett bra tag nu), en paket med klappar har hämtas, pepparkakshuset är pimpat, jultomtarna är uppe, julmusiken dunkar.

Nu ska vi äta korv och sedan ska det städas lite.

Nu vill Rocky skriva någonting.

RROOOOOCXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXK------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIÖPÖ6666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666KKKKKKKKKKKKKKKKÅ55555555555555555555555555555555555555555555

Trött och tjurig

Jag vill dra en klagostund men orkar inte. Kom aldrig till ro inatt så det blev inte mycket sömn. Vi tog en senftermiddagstupplur jag och Rocky. Han har just gått och lagt sig igen. Ikväll har vi tränat bokstäver i Word. Jag blev helt förstummad när han visste vad nästan alla bokstäver heter och även kom på ord som började på alla bokstäver. Han visste tom att Z heter "äääta" och att zebra är ett ord som börjar på bokstaven. Jag är stolt men bokstäver är en favorit, efter bilar, hocky, fotboll och tågbanor.

Det här blev bar tjoller. Nu ska jag lägga mitt dunkande huvud på kudden.


RSS 2.0