Jul i Frankrike

Jultraditioner sitter ofta djupt inrotade i oss.

Det krävs inte stora avvikelser för att vi ska tycka att "så här ska det väl ändå inte vara". Barndomens jular var nästan alltid bäst. Och tänk på vädret. Massor av snö och tomtar som såg ut som tomtar ska göra.

Men hamnar du plötsligt i andra länder i Europa så är julen annorlunda.

Traditionerna skiljer sig åt även om vi bara förflyttar oss till ett land som exempelvis Frankrike. Ett land i EU inte långt bort från Norden.

I Frankrike varierar jultraditionerna beroende på var i landet du bor. Större regionala skillnader finns än i Sverige och man kan inte säga med bestämdhet hur fransmännen firar jul och vad man äter utan att tala om var i landet man menar.

Här i Sverige anser vi att julen kommer med första advent. Medan den i Frankrike börjar den 6 december då man firar det katolska helgonet Sankt Nicholas. Julfirandet är påtagligt en del av den katolska tron.

På Sankt Nicholasdagen får barnen en liten present. Sankt Nicholas är en stor del av den religiösa traditionen och han är barnens, sjömännens och de fattigas helgon. Sankt Nicholas föddes i en välbärgad familj och uppfostrades som kristen. När hans föräldrar dog ägnade han sitt liv åt att hjälpa de fattiga och han spenderade alla pengarna han ärvt på dem.

Sankt Nicholas dog den 6 december år 343. Och det är dagen han dog som fransmännen firar.

En välkänd historia som brukar berättas i Frankrike till julen handlar om en fattig man som hade tre döttrar. Då mannen inte hade pengar till hemgift för döttrarna riskerade de att förbli ogifta och sålda som slavar.

Men vid tre olika tillfällen dök mystiskt nog en säck guld upp som kunde användas till hemgift för var och en av flickorna.

Det sägs att guldsäckarna kastades in genom ett fönster och att de landade i strumpor eller skor som stod framför elden för att torka över natten.

Därför har man som tradition att barnen på julaftonskvällen ställer sina skor eller hänger upp sina strumpor framför eldstaden eller under granen. 

Julafton den 24 december arbetar man inte i Sverige, men för fransmännen är det en helt vanlig arbetsdag. Men på natten mellan den 24:e och den 25:e brukar många gå till midnattsmässan. De mindre barnen får inte följa med utan går i stället och lägger sig.

Men innan man går till midnattsmässan äter man en väldigt sen middag som kallas "le reveillon de Noël" som betyder juluppvaknandet. Denna julmåltid har rätter som skiljer sig åt mellan de olika regionerna i landet. Vanligtvis serveras dock kalkon med kastanjer, skinka, gås, fläskstek, kyckling, fisk, ank- och gåslever och hos många är ostron en viktig del av julmiddagen. Till dessert äts oftast en traditionell julkaka som kallas "la bûche de Noël", julstubben. En slags rulltårta som dekoreras så att den ser ut som en trädstam och den här traditionen har sina rötter ända från medeltiden.

Förutom den kaloririka rulltårtan äter fransmännen otroligt mycket sötsaker under julen, men ganska annorlunda julgodis om man jämför med det vi är vana vid.

Man äter till exempel chokladtryffel, glaserade kastanjer och fikon i marsipan!

I Frankrike åker inte tomten runt och delar ut julklappar själv utan han har sällskap av sin medhjälpare Père Fouettard, som hjälper tomten Père Noël att kontrollera hur barnen har skött sig under året som gått. Medan barnen sover, kommer jultomten och lägger godis eller någon julklapp i barnens skor som sedan ställs fram innan resten av klapparna läggs under granen.

På juldagsmorgonen öppnar barnen sina julklappar så fort de vaknar.

Förr i tiden fick de vuxna sina julklappar först på nyårsafton men nu för tiden får även de vuxna sina klappar på juldagen.

Julen i Frankrike är kortare än i Sverige och den 26 december är det åter vardag i Frankrike.

Monsieur Dan Dupont Olsson


Kommentarer
Postat av: Anonym

Vad kul att läsa hur eran jul kommer att vara i Paris!

2008-12-14 @ 23:10:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0